Vergelegen


Over Vergelegen

De eerste wijnstokken werden in 1700 aangeplant in Vergelegen door stichter Willem Adriaan van der Stel en omvatten rassen als “blauwe muscadel”, “steendruif” (chenin blanc), witte muscadel en frontignan. Ook onder het bewind van de familie Theunissen tussen 1798 en 1899 floreerden de wijngaarden. In de 20e eeuw waren er sporadische aanplantingen door verschillende eigenaars, waarvan de laatste in 1962 werden verwijderd. De gronden van Vergelegen lagen braak tot 1987 toen het domein werd gekocht door Anglo American.

Het klimaat van Vergelegen is mild door de nabijheid van de Atlantische Oceaan bij False Bay, op zo’n zes kilometer afstand, waardoor de boerderij volgens de temperatuurclassificatie “graaddagen” in de lagere regio 3 ligt. De hoogte van de wijngaarden varieert van 140 tot 310 meter boven zeeniveau, met hellingen van noord naar noordwest en van zuid naar zuidoost.

De boerderij beschikt over een rijk scala aan bodems; er zijn 21 verschillende typen geïdentificeerd, waaronder enkele die tot de oudste wijnbouwgronden ter wereld behoren. De wijnstokken zijn voornamelijk aangeplant op de Clovelly, Glenrosa en Pinedene bodems, die over het algemeen bekend staan om hun hoge kleigehalte dat zorgt voor een goede waterretentie tijdens de kritieke rijpingsfase in de vroege zomer. De onderstammen en rassen zijn zorgvuldig afgestemd op de meest geschikte bodems en de dichtheid van de wijnstokken, variërend van 2.666 tot 5.000 per hectare, is bepaald door de bodemsoort, de onderstam en het ras. Alle wijnstokken worden verticaal op een haag geleid.

Voor de ontwikkeling van de wijngaarden werd een gedetailleerd masterplan opgesteld en na een intensieve klimaat- en bodemanalyse van twee jaar werden in 1989 de eerste nieuwe wijnstokken geplant.

De huidige aanplant beslaat ongeveer 117 hectare en bestaat uit cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, shiraz, sauvignon blanc, chardonnay en sémillon.


Galerij

onze wijnen verdelen?

Word verdeler

 

Contact

Indien u vragen heeft kunt u hier een berichtje achter laten. Wij gaan u zo snel mogelijk contacteren.