Wouter Headshot

Wouter De Nul
AUTEUR
wijn.doorbraak.be


Een paar maanden geleden proefde ik met het selectieteam van Minnegoed Wines de wijnen van dit prachtige domein in Walker Bay. Reizen zat er toen niet in, maar een Zoom-tasting met Johann Fourie, de wijnmaker van Benguela Cove in Zuid-Afrika, behoorde gelukkig wel tot de mogelijkheden.

Cool climate wijnen uit Walker Bay

Benguela Cove Lagoon Wine Estate ligt aan de poort van de koele Walker Bay Wine Region, slechts een uur rijden van de internationale luchthaven van Kaapstad. De ligging van het luxe wijnlandgoed met zicht op de Atlantische Oceaan, is adembenemend. Dichter bij de oceaan is onmogelijk! De wijngaarden liggen op achttien kilometer van Hermanus waar u walvissen kan spotten.

Het landgoed aan de rand van de Bot River Lagoon telt tweehonderd hectare, waarvan zeventig hectare wijngaarden en tien hectare olijfbomen. De natuurlijke fauna en flora met de Atlantische Oceaan aan de horizon leveren één van de meest gewilde plaatjes op aan de Westkust.

De wijngaarden van Benguela Cove profiteren van de unieke omstandigheden van de locatie van het landgoed aan de rand van de oceaan, aan de zuidkust van Zuid-Afrika. De zuidoostelijke zeebries wordt gekoeld door de Benguela-stroom die uit Antarctica stroomt. Deze afkoeling na de warme zomerdagen is welkom en zorgt ervoor dat de wijnstokken ’s nachts even kunnen bekomen. De bovengemiddelde regenval zorgt voor natuurlijke irrigatie en wijnbouw in perfecte omstandigheden.

De uitzonderlijk dichte nabijheid van de zee en de unieke licht winderige omstandigheden verkorten de scheuten van de wijnstokken en zorgen voor kleinere bladeren en druiven. Dit zorgt voor lagere opbrengsten, maar verhoogt de kwaliteit van de druiven. De koele zeewind streelt de wijnstokken, wat resulteert in een koelere gemiddelde dagtemperatuur. Dit zorgt voor een langzame rijping, het behoud van de zachte kenmerken van deze cool climate-wijnen die voldoen aan de verwachtingen van elegantie, karakter en een lange levensduur. Met trots dragen ze de stempel van wijn van oorsprong Walker Bay. Alle wijnen worden gemaakt met minimale interventie om maximaal het terroir en de unieke omstandigheden van het microklimaat tot uiting te laten komen.

Wijnmaker Johann Fourie

Wijnmaker Johann Fourie wijdt zich aan de druif en streeft naar de essentie van de plaats die in elke fles gevangen zit. Experimenteel, maar toch fijn afgestemd op dat wat de natuur zo genereus heeft geschonken aan dit landgoed. “Ik wil wijn maken waarin je de intrinsieke kwaliteiten van zijn samenstelling kunt proeven. Elke slok moet je terugbrengen naar waar deze wijnstokken geworteld zijn in de Walker Bay-wijnregio.”

“Als we een dans zouden doen met moeder natuur, dan neemt zij zeker de leiding. Onze wijnstokken zijn grondig aangepast aan de marginale omstandigheden dicht bij zee, verankerd in diverse grondsoorten, hellingen en microklimaten. De wind, die blootgesteld is aan de toorn van de stormachtige Kaap, is ook onze vriend en houdt de wijnstokken gezond en koel in het heetst van de zomer.”

Het domein is beplant met cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec, merlot, mourvédre, petit verdot, syah, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en sémillon, allemaal met micromanagement om elke wijnstok te laten groeien tot zijn volle potentieel.

Voor u geproefd:

Lighthouse Collection sauvignon blanc

Licht witgeel met een zuivere schittering en medium viscositeit. Explosief aroma van kruisbes, Granny Smith-appel, citroenzeste en rozenbloesem. Zeer levendig met intens fruit in de mond, ziltigheid en een oesterschelpachtige mineraliteit in de finale. Uitstekende dorstlesser op het zomerterras als aperitief of bij een salade caprese met zongerijpte tomaten en buffelmozzarella.

Estate chardonnay

Strogele kleur met hoge viscositeit en traag aflopende tranen. Weelderig aroma met rijp geel pitfruit, geroosterde amandelen, vuursteen en oranjebloesem. Zachte romige aanzet met licht boterig mondgevoel maar met een minerale structuur, krachtige zuurtegraad en lange frisse afdronk met een karameltoets in de finale. Past perfect bij een kabeljauwhaasje met juliennegroentjes uit de wok.

Lighthouse Collection Moody Lagoon

Kersenrode robe met medium viscositeit. Rijpe kersen en klein zwart fruit, cassis en bosbessen met na walsen cederhout, gedroogde kruiden en een vage hint van rozemarijn. Mondvullende wijn met hoge fruitzuiverheid, sappige structuur met ondersteunende aciditeit en lange zuivere finale. Ideaal bij op het vel gebakken eendenfilet.

Estate cabernet sauvignon

Bijna ondoorzichtige diepe zwarte kersenkleur met gekleurde tranen. Zwarte kers, rijpe braambessen en specerijen. Volle krachtige aanzet, boordevol rijp zwart fruit. Een krachtpatser maar met perfect geïntegreerde houtdosis en mooi eindigend op frisse aciditeit en duidelijk aanwezige edele tannine. Ideaal bij saignant gegrilde entrecôte met handgesneden frietjes.

Oenotoerisme

www.benguelacove.co.za

Voor als we straks opnieuw mogen reizen, geef ik nog graag even mee dat Benguela Cove over fantastische faciliteiten beschikt voor een droomreis waarbij wijn centraal staat. Ook de gastronomische levensgenieter komt zeker aan zijn trekken in het restaurant met een panoramisch uitzicht op de lagune en de Atlantische Oceaan. De in Namibië geboren chef Annie Badenhorst gaat er prat op de meest verse ingrediënten te gebruiken, gecombineerd met een vaardige techniek en opgediend in de filosofie van eenvoudig maar buitengewoon.

Uiteraard is er een rijk en gevarieerd aanbod van proeverijen waarbij u zelf de wijnen van Benguela Cove kan ontdekken. Chocolade- en wijnproeverijen die de zintuigen prikkelen, oester- en wijnarrangementen, kaas- en vleeswarenschotels met begeleidende wijnen. Sluit uw bezoek af met een wijngaardsafari of een kelderrondleiding met aansluitend een pontonvaart op de lagune.

https://wijn.doorbraak.be
17 mei 2021
Wouter De Nul