Wouter Headshot

Wouter De Nul
AUTEUR
wijn.doorbraak.be


Zo mogen we Delaire Graff best noemen. Het prachtige wijndomein ligt op de flanken van de Botmaskop, één van de pieken van de Helshoogte Mountain Pass, vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen. Net als het polijsten van een diamant om zijn schittering te onthullen, heeft juwelier Laurence Graff een buitengewone natuurlijke omgeving omgetoverd tot een bestemming van wereldklasse voor wijn, kunst, gastronomie en ontsnappen aan het alledaagse.

Uit de lucht

Bergflanken en een frisse maritieme bries vormen de ideale omstandigheden om topwijnen te produceren op een paar kilometer van Stellenbosch, de universiteitsstad waar je oenologie kan studeren. Het wijngoed ligt op drie tot vijfhonderd meter boven de zeespiegel, waar de watervasthoudende bodem en de verkoelende zeebries voor een langzame en perfecte rijping van de druiven zorgen. Investeringen in een moderne vinificatiekelder en de professionele hand van wijnmaker Morné Vrey blijken al tien jaar de perfecte combinatie voor topwijnen van wereldklasse. De wijnen worden dan ook geregeld met het maximale aantal sterren bekroond in de Platter’s Wine Guide, de bekende Zuid-Afrikaanse wijngids.

Zuid-Afrika wordt tot de nieuwe wereld gerekend terwijl er al honderden jaren wijn wordt gemaakt. Ook Delaire Graff Estate heeft een rijke geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw verkozen Franse Hugenoten deze plek op de flanken van de Helshoogte als decor om met wijnbouw in Zuid-Afrika te starten. De naam ‘Delaire’ of uit de lucht verwijst naar de unieke lucht die hier het fabuleuze landschap typeert.

Laurence Graff – eigenaar van het invloedrijke Graff Diamond International – kocht het landgoed in 2003 van de ook al gepassioneerde Zuid-Afrikaanse wijnschrijver John Platter en bouwde er ambitieuze plannen uit. Een ultieme luxe-ervaring in een eigengereide sfeer van Zuid-Afrikaanse gastvriendelijkheid.

Op het domein vindt u uiteraard uitstekende wijnen maar ook geraffineerde restaurants, exclusieve lodges, relaxerende spa-behandelingen en luxe boetieks en dit allemaal in een exuberant landschap. Een getalenteerd team zorgt elke dag opnieuw voor een zeldzame ervaring die de gasten een onvergetelijke totaalervaring laat beleven.

Prestigieuze wijnen

De wijnen die op het Delaire Graff Estate worden gebotteld mogen terecht prestigieus worden genoemd. Van de oogstfrisse witte wijnen, de onweerstaanbare rosé tot de krachtige maar tegelijk finesserijke cabernet sauvignon reserve… alle getuigen ze van een perfectionistisch vakmanschap en de holistische visie van de eigenaar.

Tijdens mijn bezoek in november 2019 kreeg ons wijngezelschap een zeer uitgebreide tasting aangeboden met maar liefst 17 wijnen. Zelfs de Laurence Graff Reserve 2015, de topwijn van het domein, op basis van cabernet sauvignon uit Banghoek ging voor ons open. Daarna volgde een uitstekend uitgebreid gangenmenu op het terras van restaurant Indochine, met een adembenemend uitzicht op de wijngaarden. Een onvergetelijke en gastronomische topervaring! Gelukkig zijn de wijnen ook in België verkrijgbaar en kunnen we met het glas in de hand virtueel reizen en mooie herinneringen ophalen.

Voor u geproefd

De Swartland reserve chenin blanc 2019 van oude “bushvines” is bijzonder elegant en knap gestructureerd. De wijn is licht goudgeel met een medium viscositeit, heel zuiver en open in de neus met vanille, citrus en rijpe toetsen van perzik en abrikoos. Krachtige aanzet met goede mondvulling, knap ondersteunende aciditeit en een lange finale met karamelimpressie. De wijn wordt veertien dagen vergist in het vat waardoor het hout zeer mooi is geïntegreerd. Daarna volgt een opvoeding van tien maanden in Franse eik, 60% in grote vaten van 400 liter, 40% op foeders van 2500 liter.

Botmaskop 2017 is een Cape blend met 65% cabernet sauvignon, 13% cabernet franc, 11% petit verdot,  8% merlot en 3% malbec. Diep kersenrode robe met gekleurde, traag aflopende tranen, rijke fruitaroma’s van braambes en cassis, na walsen kruidigheid en koffie. Krachtige aanzet, rijk pallet, goed mondvullend met elegante tanninestructuur en zachte finale. Ook hier opvallende zuren die frisheid en een hoge drinkbaarheidsfactor opleveren.

Met de cabernet sauvignon Reserve 2018 komt een krachtpatser in het glas. Zeer diepe kleurintesiteit, bijna zwart met traag aflopende gekleurde tranen. Primair fruit in de neus, bosbessen, cassis, rijpe donkere kersen, na walsen pruimen, fijnbos en tabak. Vol en krachtig in de mond met duidelijk aanwezige maar edele tannines. Fenomenaal lange afdronk, nu al te genieten maar het hoogtepunt zal wellicht pas voor binnen vijf jaar zijn…

https://wijn.doorbraak.be
3 april 2021
Wouter De Nul