KEN WIJN – Een nieuwe kijk op Zuid-Afrika

Wouter De Nul, voorzitter van de Commanderij Nova Zembla, vergezelde ons tijdens onze jaarlijkse Somm Zuid-Afrika Tour in 2019. Hij schreef een lovende recensie van zijn reis en ervaring in de recente editie van het Ken Wijn Magazine.  Lees hier enkele van zijn topimpressies:

Minnegoed Wines Ken Wijn

 


“Nauwelijks bekomen van de natuurpracht van Babylonstoren keken” we met blikken van ongeloof naar de volgende halte van formaat: Delaire Graff Estate. Dit wijndomein ligt genesteld tussen majestueuze bergen met een schitterend zicht op de wijngaarden van Stellenbosch.”


“Kevin Grant stond ons op te wachten op zijn landgoed met één van de meest spectaculaire terroirs van Zuid-Afrika. Deze wijnmaker met 29 jaar ervaring noemt zichzelf een echte ’terroirist’ en prijst zich gelukkig met zijn cool climate wijnen.  Als klap op de vuurpijl diepte Kevin uit de persoonlijke kelder een 2007 op om het bewaarpotentieel van zijn chardonnay te illustreren: mooi diep goudgeel, caramel Werther’s Original, vol en krachtig met romige honingtoets, acacia en nog een stevige dosis aciditeit!”


“Ook Shannon Vineyard in de Elgin Valley, bekend als het appel- en peercentrum van Zuid-Afrika, was zeer verrassend. James en Stuart Downes zijn gepassioneerd om het maximale potentieel uit hun wijngaarden te halen. De unieke koele klimaatomstandigheden zorgen ervoor dat de druiven in Elgin meer tijd nodig hebben om tot volle fenolische rijpheid te komen. Dit betekent een lagere pH, een goede natuurlijke zuurgraad en perfect uitgebalanceerde rijpe smaken. Wijnen met elegantie, structuur en een uitstekend verouderingspotentieel.”


“Onze laatste stop in Swartland en onmiddellijk ook van deze fantastisch mooie reis vas verbluffend!  Wijnmaker Jaco Brand van Meerhof Private
Cellar haalde alles uit de kast – zelfs een drone – om een onvergetelijke indruk achter te laten. En met succes!”


“Een nieuwe, ambitieuze generatie van internationaal georiënteerde topwijnmakers wordt wereldwijd opgemerkt. De unieke, ambachtelijke wijnen, vaak van herontdekte wijngaarden met oude stokken en lage rendementen zijn van hoog kwaliteitsniveau en toch zeer betaalbaar. Echte Zuid-Afrikaanse terroirwijnen van druivenrassen die floreren op de terroirs waar ze zijn aangeplant: chenin blanc, syrah en grenache in Swartland en Piekenierskloof; cabernet sauvignon in Stellenbosch; sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir in Elgin en de Hemel-en-Aarde-Vallei.”


Klik op de volgende link om het volledige KEN WIJN artikel  te lezen.