Frederick Goeminne
Minnegoed Wines


Vandaag vieren de (wijn) wereld de veelzijdige druivensoort Sauvignon Blanc.  Deze druivensoort met groene schil is afkomstig uit de regio Bordeaux in Frankrijk en dankt zijn naam waarschijnlijk aan de Franse woorden sauvage (“wild”) en blanc (“wit”). Het is een van de meest aangeplante wijndruiven ter wereld en heeft daarom een ​​breed scala aan erkende stijlen en smaken. De variëteit is echt een Zuid-Afrikaanse favoriet met 43% van alle witte wijn met één cultivar die in Zuid-Afrika wordt verkocht, zijnde Sauvignon Blanc. In het buitenland domineert het ook de verpakte export en overtreft het zijn mede witte en rode druivensoorten.

Sauvignon Blanc is een van de weinige wijndruivenrassen die de smaken in het glas al tot uitdrukking brengen terwijl ze nog aan de wijnstok hangen. Neem niets weg van het ambacht van de wijnmaker, maar met Sauvignon Blanc moet de wijnmaker een manier vinden om die specifieke terroir’s kenmerken het beste tot uitdrukking te brengen. Warmere, mildere groeiomstandigheden resulteren in rijpere en rijkere stijlen, die smaken van meloen, nectarine en ander tropisch fruit tot uitdrukking brengen. Koelere (en langere) groeiomstandigheden bevorderen meer levendige fruitsmaken en een hogere zuurgraad.


Koel klimaat Sauvignon Blancs om op te letten in het Minnegoed-portfolio zijn:


– Vrede en Lust – Anni Sauvignon Blanc (Elgin).

– Shannon Family Vineyards – Sauvignon Blanc & Sanctuary Peak Sauvignon Blanc (Elgin).

– Ataraxia – Sauvignon Blanc (Hemel en Aarde Valley).

Wijnmakers in Zuid-Afrika mengen vaak percelen uit verschillende wijnbereidingsregio’s om balans en complexiteit in de wijn te garanderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Coastal Cuvee Sauvignon Blanc van Delaire Graff. Wijnmaker Morne Vrey combineert Sauvignon Blanc uit vier premium wijnregio’s: Durbanville, Stellenbosch, Darling en Franschhoek om de unieke smaken uit elke regio te laten zien. Hij onderscheidt het deel van het kustgebied van Darling vanwege de nabijheid van de kust en de “saltiness” die het tot de uiteindelijke blend brengt.

Investeren in Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc voor uw kelder?

De meeste Sauvignons zijn gemaakt in een frisse, fruitige stijl om vroeg te drinken, met een paar voorbeelden uit de koelere streken (meestal gemengd met Sémillon) gemaakt om te rijpen in uw kelder. En Zuid-Afrika is niet bang om hun waarde te tonen wanneer ze het verouderingspotentieel van hun opmerkelijke Sauvignon Blancs markeren. De resultaten van het Concours Mondial du Sauvignon 2020 zijn onlangs bekendgemaakt en Zuid-Afrika staat op de vijfde plaats in medailles, met een speciale vermelding van Delaire Graff Estate die een “Revelation Trophy” ontving voor het erkennen van de uitmuntendheid van Sauvignon Blanc via hun Delaire Graff Estate, Coastal Cuvée Sauvignon Blanc 2012!

Minnegoed Wines Kevin Grant AtaraxiaEen andere SA Sauvignon Blanc-ambassadeur, Kevin Grant uit Ataraxia (Hemel-en-Aarde-vallei), vond het een echte “spoil” toen hij besloot om een ​​fles Ataraxia Sauvignon Blanc 2008 uit zijn wijnbibliotheek te openen (zie video hier). Hij zegt dat de wijn evolueert met een mooie bijdrage van de leeftijd in de fles, en merkt op dat de natuurlijke zuurtegraad van de wijn ervoor heeft gezorgd dat de wijn zo fris en complex is gebleven na 11 jaar op de fles.

Uiteindelijk is Sauvignon Blanc een witte wijn die niet in één smaakcategorie mag worden ondergebracht. We moedigen je aan om de stijl te ontdekken die het beste bij je past. Eén ding weten we zeker:  naarmate de zomer nadert, kan Sauvignon Blanc het best worden omschreven als de perfecte ‘swimming pool’-wijn!

Frederick Goeminne
info@minnegoed-wines.be