Ontdek ons nieuwe cool-climate wijnen.

Frederick Goeminne
Minnegoed Wines


Zuid-Afrika wordt over het algemeen gezien als een wijnproducerend land met lange, hete zomers en volle rode wijnen. Maar verborgen tussen de Kaapse bergketens vind je een paar koele klimaatregio’s die memorabele wijnen produceren met complexiteit, structuur en elegantie. Minnegoed Wines verwelkomt Shannon Family Vineyards (Elgin) en Ataraxia (Hemel en Aarde Valley) in ons portfolio, waarbij top ‘cool-climate’ wijnen wordt gemaakt van druiven geteeld in twee van de koele klimaatregio’s van Zuid-Afrika.


Wat is er zo ‘hot’ aan het telen van druiven onder koele omstandigheden? 


Kortom, als u alle andere externe invloeden uit de afbeelding haalt (ook bekend als het terroir) en zich alleen concentreert op climacterische invloeden op de wijndruif, resulteert de voordelen van een koeler klimaat in langere rijpingsperioden, wat betekent dat de druivenbessen zijn langer met de wijnstokken verbonden dan de warmere regio’s. Dit resulteert uiteindelijk in een betere fysiologische rijpheid en smaakontwikkeling, een goede natuurlijke zuurgraad en wijnen met balans en elegantie.

Elgin

Shannon Family Vineyards is te vinden in de Elgin-vallei met een koel klimaat, omringd door de majestueuze Hottentots Holland Mountains. Traditioneel een regio waar appels worden verbouwd, wordt Elgin beschouwd als “jong” in termen van druiventeelt. De geografische factoren die het koelste wijnbouwgebied van dit Zuid-Afrika maken, zijn de nabijheid van de vallei tot de Atlantische Oceaan, de heersende zomer Zuidoostelijke wind (lokaal bekend als de Cape Doctor), hoge winterregenval en de hoogte van de wijngaarden boven de zeespiegel.

Bij Shannon Vineyards weerspiegelt hun focus op de wijnbouw hun toewijding aan het maken van wijnen die een ware uitdrukking zijn van hun unieke terroir. Probeer absoluut eens Shannon Vineyards zijn Sauvignon blancs, ‘Triangle Block’ Semillon, ‘Rockview’ Pinot noir en ‘Mount Bullet’ Merlot  – wijnen met een gevoel van plaats.

Hemel en Aarde

Hemel-en-Aarde ligt in de buurt van de badplaats Hermanus en staat bekend om hun Chardonnay- en Pinot Noir-wijnen van wereldklasse.  De Ataraxia-wijngaarden, geplant op de koele hellingen van de Mount Babylon, profiteren van aanhoudende afkoelende winden van de nabijgelegen oceaan en creëren een terroir, ideaal voor variëteiten die houden van het koele klimaat. Vier wijnen vormen het assortiment van Ataraxia: een ongeijkte Sauvignon Blanc, een hout gelagerde Chardonnay, een Pinot Noir en een rode blend, genaamd Serenity (bestaande uit Pinotage, Cinsaut en Pinot Noir).

Ook snel genieten? Geef ons dan vandaag nog je bestelling door!

Frederick Goeminne
info@minnegoed-wines.be