Somm Zuid-Afrika Tour November 2019

Minnegoed Za Tour 2019

Frederick Goeminne
Minnegoed Wines


Eerlijk gezegd… Allemaal met een verlegen hart waren we samen gekomen op de luchthaven van Zaventem. Enkelen kenden elkaar maar het gros moest toch nog goed kennis maken. De heenvlucht naar het land van de godendrank uit de Kaapse wijnvalleien was dan ook heel sereen.


Dag een 


Ginds aangekomen klaarde de hemel letterlijk open en met een 33 graden op het gelaat vertrokken we allen goedgemutst naar het eerste wijndomein: Vrede&Lust. Het duurde niet lang of iedereen was gesettled en de meeste tongen kwamen bij het aperitief los. Allen werden we meegezogen in het mooie verhaal en dito wijnen van Vrede&Lust. Een rondleiding door mede-eigenaar Etienne Buys en een doorgedreven eerste tasting met wijnmaakster Karlin Nel. De toon voor de rest van de week was gezet. Afsluiten deden we met een magistraal diner in het Manor House van Vrede&Lust. Nadat we de laatste flessen hadden geledigd moesten we dringend slapen want de volgende dag waren opnieuw verrassingen voorzien.Dag twee


Na een korte nacht namen we het ontbijt bij Babylonstoren (beste ontbijt ter wereld). Opnieuw vielen allen in zwijm bij het zijn van het domein en de tuin. Een rondleiding doorheen de tuin zorgde voor heel wat wauws en dito fotomateriaal. Een bezoek aan de vernieuwde kelder en een afsluitende tasting van de mooie Babylonstoren wijnen vooraleer de nieuwe rit kon worden aangevat.

De volgende halte was ook eentje van formaat: Delaire Graff! Nauwelijks bekomen van Babylonstoren, zat iedereen met blikken vol ongeloof naar het volgende wijndomein te staren. Een oase van luxe, rust, tuin, wijnen,… kwam aan de oppervlakte. Een doorgedreven tasting van 17 wijnen en een 4 gangen menu werd met veel plezier binnengewerkt.

Afsluiten deden we dag met nog een bezoek aan Paserene in Fransschoek waar we met open armen werden ontvangen door Martin, zijn vrouwtje en pasgeboren Ren. Ook hier kan vooral de Chardonnay op veel meeval rekenen. De laatste stop van de dag was bij Normandie1693. Het olijke duo (Bennie & Johan, zoals de reisgezellen deze noemden) nam ons mee in de wereld van Clarington en de opmerkelijke wijnen van Normandie1693. Afsluiten deden we met een fantastisch stukje vlees op de ‘braai’. Deze avond zorgde ervoor dat er meer dan gewoon reisgezelschap was ontstaan. Iedereen kan zeer goed met mekaar opschieten..Dag drie


Opnieuw vroeg uit de veren! Ontbijtje in bistro Lust van Vrede&Lust en dan richting Hemel-en-Aarde voor de wijnen van Kevin Grant en Ataraxia. Kevin himself kwam ons uitvoerig begroeten en nam ons mee in zijn terroir-verhaal. De tasting kon opnieuw menig hart sneller doen slaan en als klap op de vuurpijl nam Kevin een Chardonnay uit de persoonlijke kast van 2007. Immense verstomming alom! Waar kunnen we die kopen?? 😊

Een volgende halte was Shannon Vineyards. James had ons uitgenodigd voor een lichte lunch met quiche, fruit en heel wat Zuidafrikaanse lekkernijen. Ook hier werd het gamma geproefd en uitermate goed bevonden. Na deze smakelijke ontmoeting was het opnieuw richting Stellenbosch voor bezoeken aan Carl Vande Merwe en zijn Great White en Great Red, gevolgd door een bezoek aan Reenen van Boschkloof voor de Patatswijnen en Kottabos. Opnieuw werden alle wijnen met open armen ontvangen.

De verrassing van de dag hadden we voorzien bij Eike te Stellenbosch. Eigenaar en kok Bertus Basson geldt als één van de, zoniet de, topchef van Zuid-Afrika. Wat volgde was een streling voor het oog en de spijsvertering. Een avond om niet te vergeten!Dag vier


De dag begonnen we in Wildepaardejacht te Paarl waar we reeds om 8:30 een eerste tasting hadden met Arco Laarman. Mr Chardonnay kon opnieuw bekoren en de toon voor de rest van de dag was gezet. De volgende rit was er een naar Truter Family Wines. Hugo & Celeste konden de sommeliers overtuigen met hun prijs/kwaliteitsverhouding. Ongezien was de algemene gedachte.

We vervolgden de weg naar Swartland waar eerst Lammershoek op het programma staat. Dit domein is zowat de funky one in ons portfolio. Met een druif als Harslevelu en een orange wijn, zaten de sommeliers al op het puntje van de stoel. Ook hier werd bij een lekkere kaasschotel unaniem beslist dat we de juiste match hadden.

Een  laatste stop in dit huzarenstuk was Meerhof. Wijnmaker Jaco en zijn team hadden alles uit de kast gehaald om ons te verbluffen. En dat deden ze ook! Een TOPtasting op het hoogste punt van het domein met adembenemende views en dito wijnen. Nadien nog een fantastische braai vooraleer we het hotel opzochten om jammerlijk de terugweg aan te vatten.De laatste dag…


…bezochten we V&A Waterfront in Kaapstad om iedereen wat te laten kuieren. Uiteraard konden we vooral van het vrouwelijke gezelschap hier op veel glimlachjes rekenen.

Dit korte reisverslagje is eigenlijk veel te ontoereikend voor wat we hebben gezien en meegemaakt. De personen in kwestie kunnen best beamen dat wat ze hebben ontdekt, de moeite waard was. Er is meer dan een mooie vriendschap ontstaan in Zuid-Afrika en we houden nog steeds intens contact.

Dat is wat Minnegoed Wines wil bereiken: de beleving voor iedereen die nooit wordt vergeten! En iedere sip van het glas uit Zuid-Afrika zal hieraan terug doen denken. Wat mij betreft…. Missie geslaagd!

Frederick Goeminne
info@minnegoed-wines.be